Wetenschap en praktijk bij elkaar brengen
praten met ouderen in plaats van over ouderen
een nieuwe generatie ouderen zorg

28 November 2018 – NBC Nieuwegein

De waarde(n) van waardigheid in de zorg

Een waardig en betekenisvol leven kunnen leiden is belangrijk voor ouderen. Waardigheid verliezen is daarom een belangrijk onderliggend argument in het debat over de kwaliteit van de ouderenzorg. Het afkalven en – erger nog – het ontregeld raken van je lichamelijke, verstandelijke en sociale functies is een angstbeeld van veel mensen voor de oude dag. Dat je niet meer kunt zijn wie je was of wilt zijn, niet alleen voor jezelf, maar ook voor je naasten en je medeburgers is voor velen een schrikbeeld.
We doen als min of meer gezonde mensen ons best om dat beeld ver weg te houden, we maken er zelfs beleid voor. We nemen ons voor eenzaamheid te bestrijden, we maken kwaliteitskaders die zeggen dat we persoonsgericht gaan werken en we gaan voor levensgeluk. Maar dragen we daarmee bij aan een waardig leven van ouderen, een leven met betekenis en zingeving als vanzelfsprekendheden? Een verdieping van waarden en de waarde van waardigheid.

Henk NiesBijzonder hoogleraar organisatie en beleid van zorg, Leerstoel Jo Visser fonds (voorheen Zonnehuis leerstoel), Vrije Universiteit en lid van de raad van bestuur van Vilans

Blijf op de hoogte

Blijf op de hoogte

Schrijf je in voor de nieuwsbrief en ontvang als eerste alle nieuwe informatie.

Welkom, fijn dat je ons volgt!